Skydda ditt barn i bilen

Barn är inte bara mindre till storleken, de är också mer utsatta för skador än vuxna. Därför behöver de extra skydd under färd i bilen.
Bilbarnstolen skall vara EU-godkänd och märkt i enlighet med ECE-reglement 44-03, UN r129 eller senare.

Bältesstolen ska vara konstruerad så att bilbältet kommer över bröstbenet, nära halsen. Midjebältet ska ligga över barnets höfter, inte över barnets mage. En bältesstol, till skillnad från en sittkudde, ger bättre sidoskydd, vilket innebär att barnet har ett bättre skydd av säkerhetsbältet.

Barn ska sitta bakåtvänt

Ett barn som färdas framåtvänt löper fem gånger större risk att få nack- och skallskador än om det sitter bakåtvänt. Detta beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen (hos en ett-åring utgör huvudet 25% av kroppsvikten, hos en vuxen endast 6%). Vid en krock pressas kroppen mot bilbarnstolens ryggstöd och belastningen på barnets huvud och nacke är betydligt mindre i en bakåtvänd stol. Tidigast vid ca 4 års ålder kan barnet sitta framåtvänt.

Välj bilbarnstol efter barnets ålder

Stolen måste bytas allt eftersom barnet växer. Den bakåtvända stolen är urvuxen när toppen på barnets öra är i höjd med överkanten på bilbarnstolen.

Säker montering med ISOfix

ISOfix är ett fästsystem som gör det enkelt att montera bilbarnstolen i bilen. De flesta biltillverkare erbjuder ISOfix fästen i sina nya bilar. Bilbarnstolen installeras enkelt genom ett mekaniskt lås som hakas fast på bilens ISOfix fästen som är placerade mellan bilens säte och rygg. Det enklaste sättet att hitta fästena är genom att känna efter. Fästena hittar man oftast i baksätet men i vissa bilar med avstängningsbar airbag kan det också finnas ISOfix fästen i passagerarsätet fram.

Med ISOfix använder du inte bilens bälte när du monterar bilbarnstolen. ISOfix är ett "klick-in-system" med indikatorer som visar grönt när stolen är korrekt monterad. Med alla bältesstolar (iZi Up Fix) används både ISOfix och bilens bälte.

Köp aldrig en framåtvänd bilbarnstol för ett litet barn som skall åka bakåtvänt, även om stolen har ISOfix.

Undvik begagnade bilbarnstolar

Vi rekommenderar inte att du köper en begagnad bilbarnstol. En bilbarnstol har en livslängd på ungefär 10 år. Detta innebär att bilbarnstolen inte får vara mer än 5 år gammal när den tas i bruk av ett nytt barn. För ett babyskydd är livslängden kortare, 5 år.

Den tekniska utvecklingen går ständigt framåt och en äldre bilbarnstol kan vara konstruerad med en föråldrad säkerhetsteknik.

En bilbarnstol som varit med om en bilolycka skall kasseras direkt.

market@hts.no