Skydda ditt barn i bilen

Barn är inte bara mindre, men också mer utsatta för skador än vuxna. Därför behöver de extra skydd när de sitter i bilen. 
Bilbarnstolen ska vara EU-godkänd och märkt i enlighet med ECE-reglementet 44-03, UN R129 eller senare.

Bilbarnstolen ska utformas så att bilbältet sitter över bröstbenet, nära halsen. Höftbältet ska gå över höfterna, inte magen, på barnet. En bältesstol ger, till skillnad från en dyna, bra sidostöd om barnet somnar vilket gör att barnet skyddas bättre av säkerhetsbältet.

Barn ska sitta bakåtvänt

Ett barn som sitter framåtvänt har fem gånger högre risk för allvarliga nack- och huvudskador än om det sitter bakåtvänt. Detta beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen (en ettårings huvud utgör 25% av kroppsvikten, hos en vuxen endast 6%). Vid en kollision pressas kroppen mot barnstolens ryggstöd och belastningen på barnets nacke och huvud blir betydligt mindre i en bakåtvänd stol. Tidigast vid 3-4 års ålder kan barnet sitta framåtvänt.

Välj bilbarnstol efter barnets ålder

Stolen måste bytas ut när barnet växer. Den bakåtvända bilbarnstolen är för liten när barnets axlar inte längre får plats under nackkudden.

Säker montering med ISOfix

ISOfix är ett mekaniskt fästsystem som gör det enkelt att montera bilbarnstolen. De flesta biltillverkare erbjuder ISOfix-fästen i sina nya bilar. Bilbarnstolen monteras enkelt med ett mekaniskt lås som fästs i ISOfix-fästena som sitter mellan bilens säte och rygg. Det enklaste sättet att hitta fästena är helt enkelt att känna efter. I regel sitter fästena bara i baksätet, men i vissa bilar med avaktiverbar airbag kan man även hitta ISOfix-fästen i passagerarsätet.

Med ISOfix använder du inte bilbältet för att montera bilbarnstolen. ISOfix är ett ”klick-in-system” med indikatorer som visar grönt när stolen är korrekt monterad. I alla bältesstolar används ISOfix och bilens bälte.

Köp aldrig en framåtvänd bilbarnstol för barn som är för små för att de ska sitta bakåtvänt, även om de är anpassade till ISOfix-systemet.

Undvik begagnade bilbarnstolar

Vi rekommenderar att du inte köper en begagnad bilbarnstol. En bilbarnstol har en livslängd på cirka tio år. Det innebär att bilbarnstolen inte bör vara äldre än fem år när den används av ett nytt barn. För ett babyskydd är livslängden ännu kortare. När bilbarnstolen åldras blir materialet sprödare och förlorar en del av sina skyddande egenskaper vid en eventuell kollision.

Den tekniska utvecklingen går ständigt framåt och en äldre bilbarnstol kan konstrueras med en förlegad säkerhetsteknik.

Har bilbarnstolen varit inblandad i en krock? Kontakta vår kundtjänst.